Tuesday, August 16, 2005

Ayam percik....



Resipi ini juga resipi agak-agak...

Bahan A:
Ayam
Halia }
Bawang Putih } haluskan
Sedikit garam }

Bahan B (kuah)
Bawang merah } hakuskan
Bawang putih }
Halia }
Asam gelugur/keping
sedikit garam
sedikit gula
1 tin santan
1/2 cawan tepung beras
Cili kering (optional, jika nak merah)

Cara:
1. Bahan A haluskan dan gaulkan ke ayam dan perap selama 1/2 jam.
2. Kukus @ rebus separa masak

1. Bahan B gaulkan sekali (kecuali tepung beras) dan kacau tidak berhenti dengan api sederhana kecil.
2. Mendidih, campurkan tepung beras dan kacau lagi.
3.Perasakan garam dan gula dan agak-agak pekat bolehlah diangkat.

Sebelum membakar ayam, celup dulu dalam kuah dan bakarlah ayam yang telah dikukus tadi.
Selamat mencuba.

Resipi ini ummi perolehi dari Puan Maizom/Alias dari Tottori. Arigatou Gozaimashita

2 comments:

Anonymous said...

ini lagi satu peberet tapi lama tak buat..apa punyer org ler..dah peberet tuh sepatutnya sokmo buat...huhuhuhuhuhu...
akak..mekasih yer..kita copy resepi nih...menitik air liurku...

Anonymous said...

Enjoyed a lot! red sweaters story