Tuesday, August 16, 2005
Ayam percik....
Resipi ini juga resipi agak-agak...
Bahan A:
Ayam
Halia }
Bawang Putih } haluskan
Sedikit garam }
Bahan B (kuah)
Bawang merah } hakuskan
Bawang putih }
Halia }
Asam gelugur/keping
sedikit garam
sedikit gula
1 tin santan
1/2 cawan tepung beras
Cili kering (optional, jika nak merah)
Cara:
1. Bahan A haluskan dan gaulkan ke ayam dan perap selama 1/2 jam.
2. Kukus @ rebus separa masak
1. Bahan B gaulkan sekali (kecuali tepung beras) dan kacau tidak berhenti dengan api sederhana kecil.
2. Mendidih, campurkan tepung beras dan kacau lagi.
3.Perasakan garam dan gula dan agak-agak pekat bolehlah diangkat.
Sebelum membakar ayam, celup dulu dalam kuah dan bakarlah ayam yang telah dikukus tadi.
Selamat mencuba.
Resipi ini ummi perolehi dari Puan Maizom/Alias dari Tottori. Arigatou Gozaimashita
2 comments:
ini lagi satu peberet tapi lama tak buat..apa punyer org ler..dah peberet tuh sepatutnya sokmo buat...huhuhuhuhuhu...
akak..mekasih yer..kita copy resepi nih...menitik air liurku...
Enjoyed a lot! red sweaters story
Post a Comment